YAZILAR

İKLİM PSİKOLOJİSİ

30 Eylül 2022 Cuma

Fiziksel olarak sağlığımızı korumayı başarsak da, ruhsal sağlığımızı her zaman aynı istikrarla korumak çok da kolay değil… Hepimizin kendine göre büyük sıkıntıları var. Her şeyi kabul ediş ve yaşayış biçimlerimiz farklılıklar gösteriyor. Bilinen bir şey var ki, ruh sağlığı sorunları biyolojik ve çevresel çok çeşitli faktörlerin sonucu olarak ortaya çıkabiliyor.

Ekonomik sıkıntılar, çevresel sorunlar, savaşlar gibi dünyanın birçok ülkesinde yaşanan olaylar insanlarda ruhsal hastalıklara ve sağlık sorunlarına yol açıyor. Ruh sağlığımızı bozan sebeplerden biri olarak karşımıza iklim krizi çıkıyor. İklim psikolojisi, “iklim krizi etrafındaki duyguları” konu ediyor. Suçluluk duygusu, kafa karışıklığı, çaresizlik, korku gibi duygular bu başlığın altında yer alıyor.

Tüm bu durumların yarattığı önemli ruh sağlığı problemlerinden biri “depresyon”. Depresyon günümüzde en sık karşılaşılan ruhsal hastalık. Hastalık, mutsuzluk, güçsüzlük ve aktivasyonda azalma ile seyrediyor.

Yeryüzündeki kadınların yüzde 9,5’u, erkeklerin de yüzde 5,8’inin bu hastalığa yakalandığı ve toplam olarak 121 milyon insanın bu durumda olduğu belirtiliyor. ( bianet.org)

İklim psikolojisi, iklim krizi karşısında hissedilen savunmasız ve çaresizlik duygularını barındırırken, kabul etme ve değişim bu duyguların değişmesi için en önemli tedavi yollarından biri oluyor.

Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.

HABERLER