YAZILAR

BODRUMDA DENİZ VE SANAT BULUŞTU

19 Temmuz 2022 Salı

“Deniz, baştan başa masmavi bir gülüştü.”  

Cevat Şakir Kabaağaçlı - Halikarnas Balıkçısı

Deniz umuttur, hayattır, candır, sevdadır. Deniz berekettir. Mavisi ışık, dalgası özlem, damlası aşktır. Alıp başını gitme, kalıp kök salma duyguları arasında bırakır insanı. Gitmek istediğinde yol, kalmak istediğine yuva olur. Bazen anlatır, bazen dinler, bazen gösterir, bazen buluşturur. Çoğu zaman hayatın anlamını arayana yol arkadaşı olur…Dinlemek, görmek, anlamak, anlatmak, bulmak, kavuşmak isteyene… 

Her yaz olduğu gibi; maalesef yangınların arttığı ve iklim krizi sonucu değişen hava, artan sıcaklık sonucunda karşı karşıya kaldığımız çevre felaketlerini yaşadığımız, sorduğumuz sorguladığımı şu günlerde, Bodrum’da hayatımıza anlam katan ve pek çok soruya cevap veren iki önemli şey buluştu ve Mayıs ayından itibaren birbirlerine yol arkadaşı oluyor: Deniz ve Sanat… 

Bodrum Belediyesi Bodrum Deniz Müzesi, Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu ve Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü işbirliği ile hayata geçirilen Blue Exile Art Project (BEAP) çevreye, denize, sualtına, yaşadığımız dünyayı korumaya, gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmaya dikkat çekiyor.

Doğal yaşamı, sahip olduğumuz değerleri-güzellikleri anlatan, hatırlatan, düşündüren muhteşem sualtı sergisi; Bodrum’da yaşayan, birbirinden farklı dinamiklere sahip yirmi iki seramik/heykel sanatçısının eserlerini bu çok önemli proje kapsamında denizaltında bizlerle bir araya getiriyor. 

2022 yılı ana teması “Sular Yükseliyor” olarak belirlenen, sualtını sanat galerisi olarak kullanan projenin; hem Bodrum’un tanıtımına katkı sunması hem de kültürel ayak izi oluşturarak, yörenin su altı kültürünü, turizmini desteklemesi ve denize dair farkındalık oluşturması hedefleniyor. 

Blue Exile Art Project; Sualtı Sergisi (20 Ağustos 2022 tarihine kadar) ve sualtı fotoğrafları ve belgesellerin yer alacağı Kara Sergisi (1-10 Ekim 2022) olmak üzere farklı bölümlerden oluşuyor. Aynı zamanda Blue Exile Art Project Sualtı Sergisi Fotoğraf Yarışması’na katılmak isteyenler 1 Ekim 2022 tarihine kadar başvuru yapabiliyor. (Şartname ve bilgi : https://bodrumdenizmuzesi.org/duyurular/ ).

BEAP kapsamında; yirmi iki Bodrumlu seramik sanatçısının eserlerinin yer aldığı sualtı sergisini Karaada/Kaçakçı Koyu’nda dalış okulları ile irtibata geçerek gezmek mümkün. Dalış brövesi olmayanlar ise, Discovery ya da ilk seviye kursları alarak sergi alanına dalış yaparak eşsiz bir deneyim yaşayabilir.

Eşsiz Sanatçılardan Eşsiz Eserler Eşsiz Mottolar

Projede eserleriyle yer alan sanatçılar Ahmet Hıdır, Bağdagül Demirtürk, Betül Karakaya, Birge Betil, Burcu Karabey, Emine Türk, Esra Sağlık, Güliz Pilge, GülperiPahna Angın, Handan Gaga Kasser, İnci İyibaş, İnci Lakay, İrfan Aydın, İris Noyan Pala, Mehmet Kutlu, Mustafa Canyurt, Nurten Nurlu, Saba Baner, Samet Aygün, Sibel Hepsayar, Tevfik Karagözoğlu, Toprak Sencer. Sanatçılar tarafından “Sular Yükseliyor” temasıyla yapılan seramik eserlerin her birinin birer mottosu bulunuyor. 

Sanata ve Çevreye Anlamlı Destek

MeRQez Art’ın ana sponsor, Bodrumlu sanatçılar, Bodrum Dalış Okulları, Bodrum Belediyesi, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu, Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu,  Rotary Dalış Hobi Grubu, Bodrum Ticaret Odası, IMEAK DTO Bodrum Şubesi, BOSAV’ın proje ortağı olduğu BEAP; XANADU Island, POMSAD, SEP, Aşkın Diving, Aquapro Diving Center, Happy Bubbles Dive Center, SCA Yachting, Milta Marina Bodrum’un sponsorluğunda ve Bodrum Kaymakamlığı destekleri ile yürütülüyor. 

Bodruma yolu düşenler sualtı sergisini gezebilir. Canlı gezme şansı olmayanlar ise projenin süreçlerini Instagram: @blueexileartproject hesabını takip edebilir…Ama en önemlisi gerçek bir sorumluluk projesi Blue Exile Art Project’in farklı yerlere ulaşması, uzun süreçlerle devam etmesi, anlamlı başka etkinliklerin eklenmesi için destek olmak isteyenler Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü’ne ulaşabilir…  

Bodrum Belediyesi Bodrum Deniz Müzesi, Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu ve Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü’nün çalışmalarıyla başlatılan, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu ve Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü Başkanı Şule Kükrer koordinatörlüğünde yürütülen anlamlı proje fikrini ortaya atanları, hayata geçmesi için çaba harcayan herkesi ve sanat danışmanı Tao Ulusoy’u, eşsiz destek veren kurum ve kişileri, sanatçıları yürekten kutlarım. İnanılmaz bir şeyi inanılır kıldıkları ve sürdürülebilir dünya için anlamlı mesajları bizlerle buluşturdukları için ne kadar teşekkür etsem az…   

HABERLER