YAZILAR

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLETİŞİMİ NEDEN BU KADAR ZOR?

19 Temmuz 2022 Salı

Sürdürülebilirlik hakkında konuşan herkesin bu kelimeyi tam olarak anladığını ve içselleştirdiğini söylemek nasıl mümkün değilse, kurumsal olarak bu konuda çalışma yapan bir çok kişinin bu başlıkla ilgili dünya için sorumluluklarını taşıyan ve bunu kurumsal olarak uygulayacak kişiler olduklarını ve bu çalışmaları severek yaptıklarını söyleyebilmek mümkün değildir... Ancak başlığın özünde ortak akıl ve birlikte hareketle süreç içerisinde bir kazanım olduğundan, kurumların sürdürülebilirlik iletişimini strateji ve değerlerinin içerisine bu odağı alması önem taşıyor. Sanki tüm kurumlar ve bireyler, “Sürdürülebilirlik” bir anda ortaya çıkan bir kelime ve bu kelimenin varlığından yeni haberdar edilmiş gibi... Bu konuda bir şeyler yapmalıyız telaşıyla hatalı iletişimler ve yeşil pazarlama kazaları yaşanabiliyor. Yeşil aklama hikayeleri ise hepimizde derin ve büyük bir güvensizlik yaratıyor.

Halbuki sürdürülebilirlik çalışmaları uzun yıllardır devam ediyor ve sadece bir fikir olarak değil, bilimin ışığında devam ediyor. Bilim insanlarının son 150 yıldır iklim değişikliğinden bahsettiğini de unutmayalım.

Sürdürülebilirlik iletişimi ile ilgili World Economic Forum'dan Giorgia Ortolani'nin bu konudaki önerilerini paylaşmak isterim.

Bu zorlukların üstesinden gelmek için, bu yedi yönerge, önceliklerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir:

Şeffaf olun: dünya bir karmaşadır. Tüketiciler, kurumların işlerini doğru yapmadığını anlıyor, bu nedenle insanların şirketlerin, bireylerin ve derneklerin çevresel etkilerini ve sosyal tutumlarını nasıl geliştirmeye çalıştıklarını ve bu yolculuğun nasıl gittiğini öğrenmeleri gerekiyor.
İlgi çekici olun: bu yolculuğu takip ederken, tüketicilerin mümkün kılınan olumlu değişimle güçlendiğini hissetmeleri ve bunu uygulayabileceklerine inanmaları gerekir. Onları meşgul etmeli ve korkutmamalıdır.
Basitleştirin: Sürdürülebilirlik iletişiminin erişilebilir olması gerektiği anlamına gelen eğitici bir yönü vardır. İnsanların ilişki kurabileceği ölçü birimlerini kullanın ve bunları günlük yaşamlarıyla ilişkilendirin. İnsanların anlamalarına yardımcı olun; kimsenin bilmediği kelimeleri kullanmayın.
Sürdürülebilirlik iletişimlerini gerçeklere ve verilere dayandırın.
Olumlu olanı görün: Felaketi bir etkileşim aracı olarak kullanmayın; iletişiminizin, sadece yapılmaması gerekenleri değil, yapılabilecekleri göstererek güçlendirmesi gerekir. Olumlu sizin için çalışmıyorsa, başka bir şey deneyin.

İçeriğin devamı için tıklayınız.

HABERLER