YAZILAR

Düzce’de resim ve gençler

18 Mayıs 2018 Cuma

Bazen hiç beklenmedik bir yerde; karşınıza mutluluk verici bir şey çıkar. Tıpkı hafta içi Düzce'de bir Alışveriş Merkezi'nde benim karşıma çıktığı gibi. Bir eğitim projesi kapsamında bir süredir Doğu Marmara'da farklı illeri geziyoruz. Yeni insanlar, yeni yerler... En önemlisi ise çocuklar ve gençler.
Başka bir şehirdeyseniz, hava da yağmurlu ise bir şekilde yolunuz bir alışveriş merkezinden geçiyor.
Düzce'de; iyi ki bu defa uğramışım dediğim hoş bir sürpriz ile karşılaştım. Bir grup harika ve yetenekli lise öğrencisi ile tanıştım.
Düzce Arsal Anadolu Lisesi öğrencilerinin 4 yıldır geleneksel olarak gerçekleştirdiği resim sergisinin açılışı varmış. 2018 yılı teması ise reggae efsanesi olarak kabul edilen Jamaikalı sanatçı Bob Marley (Robert Nesta). Yüzün üzerinde plağı, yüzlerce şarkısı bulunan bu ünlü sanatçıyı gençlerin gözünden birbirinden farklı eserle karşımda gördüğümde oldukça şaşırdım ve mutlu oldum.
Şaşırdım. Gençlerin yeteneklerinin tuvale yansıması oldukça etkileyiciydi.
Mutlu oldum, yetenekli gençlerin eserlerini sergileme şansı bulmaları oldukça önemli çünkü.

SEMBOLİZM VE ART NOUVEAU

Bu yetenekli gençler; yağlı boya, akrilik boya, guaj boya ve matbaa mürekkebi gibi birbirinden farklı malzemeler ile 52 eser yaratmış. Minyatür, baskı resim (linol baskı) eserler ve Belçikalı gerçeküstü ressam Rene François Ghislain Magritte, genç yaşlarında sembolizm ve art nouveau akımlarından etkilenen Avusturyalı ressam Gustav Klimt röprodüksiyonları ile bir sergi açmışlar.
Her yıl farklı temalarda olmak üzere; bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri sergide aynı zamanda canlı performans da sergileyen gençler; anlık olarak uyguladıkları Bob Marley konulu ağaç baskılarını da sergiyi ziyarete gelenlere hediye ettiler.
Düzce Arsal Anadolu Lisesi Görsel Sanatlar öğretmeni Musa Erişmiş öğrencileri ile sergilerini Düzce dışına taşımak istediklerini, İzmir, Ankara ve İstanbul gibi farklı şehirlerle gençlerin eserlerini buluşturmayı hedeflediklerini belitti.
Gençlerin heyecanı, hazırlıklardaki özeni de oldukça dikkat çekiciydi.

12 FARKLI BOB MARLEY

Gençler yetenekli, azimli, çalışkan, takım olarak çalışabiliyorlar. Sergide ayrıca, bu takım çalışmasının sonucunda yine bütün resimler gibi göz alıcı bir eser ortaya çıkmış. 100 x 175 cm tuval üzerine yağlıboya olarak 12 öğrenci tarafından yapılan Bob Marley.
2019 yılı için planladıkları tema Stephen Hawking. Farklı alanlarda önemli isimleri; kendi pencerelerinden tuvale yansıtan gençler; resim sanatını diğer dallarla sentezleyerek aslında her şeyin ne kadar birbiri ile ilişkili olduğunu ve olabileceğini gözler önüne seriyor.
Düzce'de gençler ve resim; bir kez daha sanatın birleştirici, kalbe ve ruha dokunan yanını hatırlattı.
Yetenek; ancak keşfedildiğinde, ortaya koyduklarını başkaları ile buluşturabildiğinde ve daha fazla çalışma motivasyonu bulduğunda anlam kazanır.

YETİŞKİNLER DESTEK OLMALI

Bu motivasyonu sağlayan başta görsel sanatlar öğretmeni olmak üzere bütün okul yöneticilerini kutluyorum.
Umarım bu gençlerin hayalleri gerçekleşir ve Türkiye'nin farklı illerine eserlerini taşırlar.
Kim bilir; belki bir gün doğudan batıya bütün kentlerimizden öğrencilerin eserleri aynı yerde sergilenir.
Gençler hayallerini tuvale taşıyor, yeteneklerini fırça darbeleri ile dışa vuruyor. Büyüklere düşen ise bu yetenekleri alıp, çok daha ileriye, geleceğin dünyasına taşımak...
Peki, biz hazır mıyız, bu gençlerin ihtiyacı olan olanakları sağlamaya? En önemlisi; hazır mıyız gençlerin hayallerini ve umutlarını gerçekleştirmeye?

HABERLER