YAZILAR

GİRİŞİM KAMPÜSÜ

2 Mart 2018 Cuma

GİRİŞİM KAMPÜSÜ

İhtiyaçları doğru analiz etmek, öngörülü olmak, yeni fikirler üretmek, sorumluluk almak, fırsatları fark etmek, tutkulu ve lider olmak. En önemlisi ise; sanıyorum gördüğünü doğru okumak, anlamak, anlamlandırmak. Girişimci, girişimcilik... 

Bir yanda hayal ettiği işte çalışmak isteyenler, diğer yanda hayal ettikleri işi yaratanlar. Çalışmak ama aynı zamanda toplumsal faydayı en üst  noktaya taşımak. 

Toplumsal faydayı en üst noktaya taşımak, daha yaşanılabilir bir dünya oluşturmak ve yaşam kalitesini arttırmak adına başta sivil toplum örgütleri olmak üzere üniversitelere, yerel yönetimlere, kalkınma ajanslarına,  kamu ve özel sektöre de oldukça büyük görevler düşüyor. 

Bu misyonu içselleştiren kurumlar her geçen gün birbirinden farklı projeleri hayata geçiriyor. Topluma ve insana dokunmak, bir nokta daha üstte taşımak adına; hem kurumsal olarak hem de ortaklıklar kurarak günden güne büyüyerek sürdürülebilir çalışmalara imza atıyor.    

7 yıl önce İzmir’de ‘girişimcilik’ temel ilkesinden yola çıkarak kurulan LİYAKAT - Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği; bu önemi görevi üstlenerek, isminin de çok güzel ifade ettiği gibi ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda kente liderlik yapıyor. Yeni ve farklı fikirler yaratıyor. 

Bu kapsamda, girişimcilik eko sisteminde yer alan, İzmir merkezli sürdürülebilir yarışma olması açısından büyük önem taşıyan ve Türkiye'den 18 yaş üzerindeki herkese açık olan verdiği girişimcilik eğitimi ve mentörlük desteği ile öne çıkan Girişim Kampüsü Proje’si LİYAKAT’ın en önemli projelerinden bir tanesi. 

Bu yıl 5. defa LİYAKAT (Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği) ve Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi liderliğinde; Bornova Belediyesi ile Ege İhracatçılar Birlikleri (EİB) işbirliği, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’nın teknik desteği ve PAŞA ÇİTFLİĞİ’nin co-sponsorluğunda gerçekleştirilen Girişim Kampüsü ödül töreninde dereceye giren girişimci iş fikirlerine ve bir sosyal girişimcilik fikrine toplam 15.000 TL para ödül verildi.  

Swiss Otel Grand Efes’te gerçekleştirilen ödül töreninde başarılı girişimcilerden; 2010 yılında 1K Kimya'yı kuran; HighGenic markasıyla silikonlu temizlik ürünleri, çok amaçlı temizleyiciler geliştirip üreten ve halen büyük ilgi gören, ürünleri Türkiye genelinde büyük market zincirlerinde satışa sunulan Sevginar Baştekin; TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri AŞ. Kurucusu olan ve 2004 yılında öğrenciyken kurduğu internet sitesi ile Türkiye’nin tarım alanındaki ilk iletişim, e-öğrenme, e-ticaret ağını hayata geçiren ayrıca çiftçilere yönelik akıllı tarım teknolojilerinin uygulama alanı Vodafone Akıllı Köy’ ü kurarak, kırsal yaşamı geleceğe taşımak için halen çalışmakta olan Tülin Akın ve 2017 KAGİDER Sosyal Girişimci Ödülünü alan Duygu Yılmaz ise başarı hikayelerini paylaştılar.

Bu yıl başvuran projelerden Sosyal Girişimcilik Ödülünü Elden Ele Hayat Projesi ile Pınar Kelbaş, Birincilik Ödülünü Dünyanı Koru Projesi ile Fatih Durmaz, İkincilik Ödülünü Kargoa projesi ile Ömer Seven, Üçüncülük Ödülünü ise Sıcak-soğuk Kullanım Suyu Kombi Sirkülasyon Sistemi ve Bataryası projesi ile İskender Kostak kazandı.  

İZKA’nın açılış konuşmasında vurguladığı gibi; bu proje İzmir için oldukça önemlidir. Çünkü; İzmir’in girişimcilere sunduğu avantajları vurgular, hızlı büyüyen çok sayıda yeni girişimin İzmir’den çıkmasına öncülük eder,  İzmir’in uluslararası düzeyde bir girişimcilik merkezine dönüşmesi hedefi için çok önemlidir. Ama en önemlisi ise İzmir’de Girişimcilik kültürünü geliştirmek için önemli ve desteklenmesi gereken bir projedir.

Girişimcilik hem İzmir’i hem de dünyayı değiştirebilir. Önemli olan değişime ne kadar hazırız? 


Oya DEMİR / Hayat İşte! / oya@gelecegipaylas.com

YENİASIR GAZETESİ / 02 Mart 2018

https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/yazarlar/oya-demir/2018/03/02/girisim-kampusu

HABERLER